joi, 27 februarie 2014

Tort Deliciu cu fructe de padure


   Oricum le-ai combina, fructele de padure cu vanilie si ciocolata sunt divine! Astazi, am publicat fotografia tortului facut zilele trecute cu fructe ( pe FB) si pe langa aprecieri, au venit si rugaminti fierbinti ( dar nu mai mult de 45 grade celsius) de a scrie aici reteta!
Tortul este bine echilibrat la gust; blatul cu aroma de ciocolata, usor amaruie ( dar foarte putin) , crema dulce si aromata a caju-ului cu diverse pudre si fructele acrisoare si crocante. Produsul final este de-a dreptul delicios. Si imi dau seama de gustul suprem al cremei cand la final, ma pun sa ling crema ramasa in blender - cu degetele, spatula sau lingurite, fac 2 bombonici din blatul ramas si mananc cele 4 -5 fructe de padure ramase uitate intr-un castron, pe etajera :P  Imi rade sufletul de fericire ca am mai mesterit ceva delicios si sanatos si ca pot bucura cateva sufletele apropiate cu un desert facut cu atentie si drag!
 Dar sa lasam vorbele si lauda de sine, si sa va prezint cum fac eu un tort minunat, racoros si parfumat!
Cantitatile sunt pentru o forma de tort mica, cu un diametru de 14-16 cm. Pentru un tort mai mare ( diametru 25-28 cm), dublati cantitatile!.

Ingrediente:
Blat: 
100 gr migdale/alune de padure/caju
100 gr fulgi cocos
100 gr curmale
3,4 lingurite pudra de cacao
1 praf de sare
1 lingura de ulei cocos ( se poate si fara)
1 lingura de apa plata.

Crema:
200 gr caju
200-250 gr amestec fructe de padure ( coacaze rosii, negre, albe, afine, mure)
2 lingurite pudra de lucuma
1 lingurita pudra de mesquite
1/2 lingurite pudra de vanilie
6 linguri de ulei de cocos topit ( din acela fara aroma)
1 lingura generoasa de miere bio
Apa - 150 ml.. poate 200. Cat cere crema.

Topping:
200 gr zmeura
1 lingura de miere

 

 Preparare blat:
 Macinam migdalele in robot. Apoi adaugam fulgii de cocos. Macinam din nou. Adaugam curmalele taiate marunt si procesam totul in robot la viteza mare. Adaugam si pudra de cacao si praful de sare. Mai procesam o tura si verificam. Totul ar trebui acum sa fie omogenizat, dar blatul sa fie nelipicios daca il prindem intre degete. Mai adaugam asadar uleiul de cocos si apa. Si mixam pana cand blatul incepe sa se adune si sa se formeze si sa se adune intr-o bila de coca mare. Una tare lipicioasa intre degete.
Luam forma de tort, punem hartie de copt pe fundul ei si punem compozitia acolo. Netezim cu degetele iar cu excesul ramas ( intotdeauna ramane) facem 2-3 bombonici si le halim rapid sa nu ne vada cineva si sa ne ceara sa le dam si lor. Muahahaha... Si lasam blatul la "dospit" pana facem crema.

Preparare crema:
Pun in blender caju-ul. Ca doar nu il pune altcineva!  Apoi asez mierea, pudra de lucuma, maca si vanilie si apa pana ajunge la nivelul de sus al caju-ului. Ah.. ce ma enerva cand gaseam in retete cuvantul : "dupa ochi". Mereu boscorodeam ca ochiu meu e mai altfel decat ochiul celui ce a facut reteta! Daca nu iese?
Aici punem apa cat sa acopere caju-ul. Dam la viteza mai mica, pana boabele de caju sunt sfaramate si totul tinde sa se transforme intr-o crema grunjoasa. Uneori blenderul nu mai merge si cutitele se invart in gol. Si atunci e momentul sa mai adaugam apa. Si turnam cate putin, pana se formeaza un vortex fain in blender si crema incepe sa devina fina. De luam cu o spatula, crema ar trebui sa aiba consistenta unei smantani mai groase. Daca scapati un pic mai multa apa, nu-i tragedie! Mai adauga 1 -2 linguri de ulei de cocos.
 Asa.. Ne jucam cu vitezele blenderului ( cand a doua, cand a treia)... eh.. glumesc.. Da totusi e bine de stiut ca pentru a avea o crema foarte fina, ar cam trebui procesata vreun minut si ceva la viteza maxima. Puteti da capacul la o parte si sa folositi o spatula de silicon ( cu maaaare grija insa, sa nu o bagati in cutitul blenderului).
 Crema fiind gata si fina, adaugam uleiul de cocos topit si mai procesam pana cand acesta e bine camuflat in crema.
Asezam o baza de crema peste blat si peste incepem sa punem fructe de padure: afine, coacaze, mure, afine rosii, etc... Apoi asezam iar crema, iar fructe, iar crema. Si dam de vreo 2 ori tortul cu fundul de masa, sa iasa afara aerul si fructele sa se aseze bine. Putem da la congelator acum pentru 5 minute, cat dureaza sa facem topping-ul de zmeura.

Topping:
Zmeura se lasa la dezghetat, apoi se pune cu totul in blender, impreuna cu mierea. Brum vrum drum si este gata! O asezam apoi este tort si punem la congelator pana a doua zi!
Iar acum incepe distractia! Curatul blidelor, linguritelor, a robotului, blenderului... nimic nu scapa! Chitt ca ne mozolim pana in cot si pana pe frunte, nimic nu ramane! Se mananca tot! 


Spor la gatit si apoi pofta mare! V-am pupat!

Un comentariu:

  1. Bună ziua!Fac pentru prima oară un astfel de tot și am câteva întrebări.Cat se poate ține la congelator? Când se dezgheață tinde să se topească sau își păstrează consistenta? Cât se poate pastra la frigider din momentul în care se scoate din congelator? Mulțumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...