marți, 30 decembrie 2014

Frigarui prietenoase

Sunt aratoase, gustoase si carnoase.... UPS.... sorry... fara carne! Sunt satioase... da! Si is tare.. da tare simplu de preparat.  Le puteti face pe scobitori, asa cum sunt in poza de deasupra, sau insirate pe un bat ceva mai mare de frigarui, in cantitate dubla cum sunt poza de dedesubt. Oricum ar fi, sigur vor disparea imediat de sub nasul nostru. Pe sub nas, bineinteles... Si sa nu va lasati care cumva dusi de nas... ce e in mana nu-i minciuna!
Pentru frigaruile astea foarte prietenoase cu natura si mai ales cu animalele pe care NU le sacrificam sa le avem in farfurie, avem nevoie de ingrediente dupa imaginatie, buget si indemana. Eu am folosit ananas, ardei gras, ciuperci si ceapa rosie. Adica iaca cateva ( iertata-mi fie cacafonia) ce le gasim in raionul de legume si fructe de la orice market... Dar ii taina mare cum le facem.. ca doar nu le infingem asa, direct, pe bat. Nuuu... Ii rost de descantece si vorbe frumoase, de mangaieri si lins de degete...  vraji si magie....  Dar hai mai bine sa scriu frumos, ordonat si citet, ca fiecare sa inteleaga cat mai bine si cel mai important.. sa inteleaga repede!

Ingrediente:
1 ananas mediu
500 gr ciuperci
2 ardei grasi rosii, galbeni, verzi
1 ceapa rosie
2 linguri sos de soia nama shoyu
2 linguri ulei de masline
1 lingura de otet balsamic
lime
castravete si salata creata pentru decor

Preparare
Ananasul se curata de coaja, se taie in patru, se scoate miezul acela care este foarte fibros, iar pe d-l ananas ce va intra sub nas, il taiem in patratele. Nici prea mici nici prea mari, cat sa arate bine pe bat, langa ciuperci si ardei. Si punem bucatile de ananas intr-un vas peste care turnam sosul de soia si uleiul de masline. Si le lasam la descantat.
Ciupercile. Daca doriti, le curatati de coaja. Daca nu doriti, nu le curatati de coaja. Se spune ca aroma lor e bine tinuta in coaja. Asa ca e indeajuns sa le spalati bine sau sa le curatati cu o perie. Eu mereu le spal, ca nu am perie.. si nu stiu cat de curate. Dupa ce le spalati\curatati, indepartati coditele si puneti palariile la un loc cu ananasul ce sta la descantat. Si amestecati cu mana, ca altfel nu iasa treaba buna. Unde se pune mana, magie curata iese. 
Ardei grasi. Nu ii punem la slabit, ci ii lasam asa, grasuni. Dar ii taiem in patratele. Daca vreti frigarui colorate, puteti lua si ardei rosu, si galben, si verde. Eu de obicei iau rosu, ca parca ii mai dulce si mai zemos. Ardeiul se alatura ananasului si ciupercilor in vasul de descantare. Si se amesteca si el usor cu mana.

Ceapa. Cu ceapa ii poveste fara lacrimi. Mie imi place mult de tot salata de ceapa ce contine asa: ceapa, ulei, sare si otet. Stiu ca otetul nu prea ii zen, dar cate putin, nu e chiar asa de rau. Si tai ceapa in doua, apoi desfac usor camesile ( ca la o fata mare) si pun peste ele sare, strop de ulei si de otet. Si le mangai cu drag si rabdare si apoi le las sa isi traga sufletul. Ceapa asta devine o dulceata de ceapa! Isi pierde iutimea si devine atata de buna ca o poti manca asa, goala. Ca pe o fata mare. De ceapa zic cu gura. De fata, cu ochii. Te-am ametit bine? E de la ceapa, iti zic io.

Acu ii timpul sa incalzim toate aceste ingrediente si sa le deshidratam nitel. Punem foaie de copt pe tava din deshidrator si asezam legumele in ordinea ce ne vine mai usor. Pe culori, pe grupe, pe coloane... Si le lasam la deshidratat macar vreo 3 ore..  Aici putem fi nerabdatori si sa verificam mereu in ce stadiu sunt bunataturile din "cuptiorul" de 45 de grade. Ciupercile, de stau mai mult, devin usor crocante.. si is bune de iti pare rau ca ai doar 10 degete. Ananasul devine mai tare si mai aromat...  
PS 1 Ceapa - o putem deshidrata putin si pe ea, sau putem omite procesul de uscare in cazul ei.
PS 2 - De nu aveti deshidrator, merge si pe calorifer. Sau la cuptor electric setat la cea mai mica temperatura.
PS 3: Dar hei, legumele si fructele enumerate de mine, nu is strict obligatorii. Puteti sa mai adaugati conopida, brocoli, praz, masline verzi, dovlecei, mere... orice!!


Acum ne purcedem la aranjat. Luam un bat si asezam o coaja de ceapa, un pic de ardei, ananas, ciuperca si un pic de lime in varf si ce mai dorim sa adaugam si ne permite scobitoarea. De avem bat lung, atunci punem cate doua din fiecare, in ordinea numarului de pe camasa. Sau aleatoriu, ca avem de unde alege.  Si le asezam simandicos pe niste platouri frumusele si ne suprindem musafirii pana la lacrimi. Si nu de la ceapa.


No... aveti de facut frigarui pentru rev... 
Si am incalecat pe o ceapa, si v-am spus povestea toata.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...