duminică, 9 octombrie 2011

Mancare din telina


Sunt in pana de inspiratie, si pana gasesc un titlu pentru aceasta reteta o voi numi simplu si concis: mancare din telina. Poate fi denumita si "orez" dar as vrea sa ii gasesc un nume mai frumos si mai cremos, pe masura gustului!
Am pregatit un meniu pentru un artist pe care il vizitez de ceva vreme incoace ( mai tarziu voi da mai multe detalii) si m-am gandit sa ii prepar ceva bun si sanatos pentru el si iubita lui. Imi pusesem in minte sa fac piftelute din nuci si ma gandeam ca ar mai merge ceva langa ele. Si apoi m-am gandit ca am in frigider o telina faina tare. Si cu putin timp inainte sa il vizitez, am pus totul in blender, am zis Focus Pocus si gata "garnitura".

Ingrediente:
1 telina medie
1/2 cana seminte de floarea soarelui

2 linguri lamaie

1 lingura ulei de masline

sare dupa gust


Dressing:
100 gr de caju hidratat cateva ore
1/2 legatura marar

1/2 ceapa rosie

2 linguri de suc de lamaie

1 lingura de ulei de masline
apa cat cuprinde


Preparare:
Am pus ingredientele de baza in robot in urmatoarea ordine:
1. Am pus semintele si am dat pe functia pulse pana cand s-au transformat intr-o faina nu foarte fina.
2. Am adaugat telina si am pulsat de cateva ori pana cand s-a maruntit asa cum am dorit
3. Am adaugat lamaia si uleiul si am mai mixat foarte putin.
Am rasturnat compozitia intr-un castron si am purces la manufacturarea sosului.

Am pus in blender caju-ul scurs si am adaugat apa cat sa ii ajunga nivelul. Am procesat vreo 2 minute, pana cand a devenit crema. Am adaugat apoi ceapa, uleiul si lamaia si am mai procesat pana cand totul s-a incorporat perfect. Am rasturant apoi sosul ( nu a iesit foarte subtire, ci cu o consistenta mai densa) intr-un castronel si am adaugat sare si marar tocat fin.

Am rasturnat apoi sosul peste mancarea de telina si am amestecat usor cu o lingura de lemn. Compozitia devine ca o plastelina si va puteti juca cu ea, alcatuind diferite forme.
Am ornat cu o felie de lime si muguri de pin. Yam yam.

Imaginea de ansamblu a caserolei raw

7 comentarii:

  1. am incercat si eu aseara. telina e printre preferatele mele. nu am avut seminte de floarea soarelui, dar am folosit de canepa - si nu am fost atenta si le-am facut crema (am adaugat apa) si nu faina; din cauza ca se simtea destul de puternic gustul de canepa, am pus si un ardei rosu. iar la dressing am folosit macadamia in loc de caju. cu siguranta voi repeta reteta si data viitoare ma voi stradui sa folosesc aceleasi ingrediente ca si tine. oricum, rezultatul final a fost DE-LI-CIOS si foarte apreciat si de sotul meu. iti multumesc pentru inspiratie! PS - o parte din dressing l-am pus la mancarica din telina, iar o parte am combinat cu drojdie inactiva+usturoi si a iesit o crema de branza tare gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alina, este perfect cum ai facut. In hrana vie, poti sa combini orice, sa scapi mai multa apa si sa dregi cu psyllium, sau cu mai multe seminte.. Macadamia este una dintre preferatele mele, insa pretul ma tine departe. Altfel as folosi in mai toate retetele! Joaca-te cu ingredientele fara frica.
    Reteta asta a fost totodata prima reteta raw facuta de mama me scumpa, si tocmai azi ce am fost la ea si am mancat. Are rost sa zic ca a iesit de 1000 de ori mai buna a ei? N-are! A improvizat (caci nu avea caju) si a mai adaugat niste ingrediente. I-am zis sa imi dea si mie reteta! :))))
    Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, iti admir blogul si mai ales pozele apetisante ! Rascolesc de cateva zile netul in cautare de informatii legate de raw,am gasit multe...Am impresia ca pozele expuse de tine sunt cele care ma inspira ,in sfarsit,sa incerc sa fac si mancare raw! Abia te-am descoperit!In seara asta stau sa iti citesc povestile dragute!
    Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  4. Cristina, iti multumesc mult! Fotografiile sunt menite sa porneasca papilele gustative la atac si imaginatia la treaba. Si apoi piciorusele catre magazin, pentru aprovizionare!
    De te pot ajuta cu ceva, sa imi scrii!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...